Инициатива за Здрави Зъби БЕЗСтрах НАВреме БЕЗПари ВИЖПодробности

сряда, 31 август 2011 г.

Интердентална четка - какво представлява и как се използва?!

Макар и не много популярни сред пациентите, интерденталните четки са незаменими при определени случаи. Какво представлява всъщност интерденталната четка и по какво се различава от обикновенната четка за зъби?

Интерденталната четка представлява малка четчица, предназначена за почистване на пространството между зъбите. Работната ѝ част се състои от тънка флексибилна средна част, за която са захванати множество тънки косъмчета. Дръжката на четката може да бъде в различни форми, но в крайна сметка тя не оказва голямо влияние върху ефективността.

Тъй като много проблеми започват в междузъбното пространство, основната цел на интерденталната четка е да почиства там, където стандартната четка за зъби не може, а именно под мостови конструкции, при по големи разстояния между зъбите и около брекети.

Интерденталните четчици се различават основно по големината и по-специално в ширината на работната им част. За да не травмирате венеца и за да сте сигурни, че сте направили правилният избор за интердентална четка, най-добре е да посетите вашия зъболекар и заедно да определите подходящият размер.

Техниката на работа с интерденталната четка е много лесна. Не изисква много усилия , но редовното ѝ прилагане може да ви спести много мъка на зъболекарския стол.

Ето и някои напътствия за това как да я използвате. Внимателно с леко усукване и с лек натиск прокарайте четката между зъбите си. Тя трябва да влезе и излезе от другата страна. Повторете същите движения с всички зъби, там, където разстоянието го позволява. Ако вашите контакти са прекалено плътни, разбира се, четката няма да успее да влезе. Така че не я насилвайте, за да не нараните венеца! Повече за техниката може да видите във видеото за интерденталната четка.

В заключение ще допълня, че използването на интерденталната четка сама по себе си не е много ефективна, но в комбинация с обикновенната четка за зъби и вода за уста върши чудеса! Желателно е тя да бъде незаменима част от ежедневните грижи на вашите зъби!

Теми

Социални мрежи


Зъболекар контакти

д-р Младен Камбов

Лекар по дентална медицина

София
ул."Константин Иречек" 19
С предварително запазен час!

+359 887 415 811 E-mail: mladen@kambov.com
Skype: drkambov