Инициатива за Здрави Зъби БЕЗСтрах НАВреме БЕЗПари ВИЖПодробности

вторник, 14 февруари 2012 г.

Какво трябва да знаем за избелването на зъбите?

Последните години започна да навлиза и в България практиката да си избелваме зъбите. Доколко обаче тази разкрасителна процедура е безвредна и ефикасна, какви са методите на избелване на зъбите, с какво се отличават те едни от други, има ли странични ефекти при избелването, какви са предимствата и недостатъците от избелването на зъбите.

Много е важно да подчертаем, че когато човек е решил да си направи избелване на зъбите е желателно добре да се запознае с това, което се предлага като възможности, да разбере плюсовете и минусите при всяка една от тях, за да може сам да прецени дали желае да рискува със система, която не е под наблюдението на зъболекар или ще избере компетентна услуга от специалист.

Системи за избелване на пазара много. Като се започне от избелващи пасти, лентички, писалки, които се продават свободно или може да намерите по аптеките, мине се към домашни системи за избелване под зъболекарски наблюдения и избелване, което се извършва в зъболекарския кабинет.

Разликата между всички системи за избелване е единствено в концентрацията на избелващия агент. Концентрацията на водородния прекис е определяща за скороста и ефекта при избелването на зъбите. Ако един пациент избере да си направи офис избелване при зъболекар, след час-два той си тръгва от кабинета със вече избелени зъби, докато при домашната система имаме също толкова добър резултат, но това става по-бавно, за период от няколко дни. Трябва да подчертаем, че избелването с индивидуална домашна система получена в зъболекарския кабинет е различна от тази, която се предлага свободно в аптечната мрежа. Разликата е огромна, немаловажния факт е, че при избелване с домашна индивидуланата система в зъболекарсия кабинет за пациента се изработват специални шини, които са изработени специално за неговите зъби, а при тази в аптечната мрежа шината е еднаква за всички. Другият тип който напоследък нашумя, е избелване с лентички. При тях, освен както досега споменахме, има малък процент избелващ агент, се крие и риска, че при ползването някоя от лентичките може да не прилепне добре по зъбите, при което избелването може да стане на петна и така вместо добър ефект да се постигне дефект.

За избелването на зъбите винаги има много противоречиви мнения. Истината е, че избелването е безвредно!

Има някои съображения, които трябва да се вземат предвид. Почистването на зъбен камък и плака е задължително преди процедурата на избелването. Когато имаме пациент с изтрит или тънък емайл или чувствителност на зъбите, избелването е непрепоръчително. Относно страничните ефекти, това е само поява на чувствителност на зъбите, която се наблюдава само при някои от пациентите. Чувствителността е преходна и не се уврежда емайла, както повечето смятат. Възстановявания с пломби, коронки, мост, фасети и някои други не биха могли да се избелят. В такъв момент е важно зъболекарят да обясни на пациента, какво може да се постигне, какъв ще е ефекта, каква ще в разликата между естествените зъби и другите констукции. Разбира се, тези неща също са разрешими, но това е друга тема.

Не на последно място стои въпроса колко време трае ефекта от самото избелване?! Резултатите от избелването са индивидуални. Ефектът от избелването зависи от вида на системата за избелване, която е приложена и от хранителния режим, който спазва пациента. Консумацията на боровинки, червено вино, кола, черен чай и други оцветяващи храни и напитки значително намаляват трайността на ефекта от избелването. Когато пациентът се стреми към поддържане на ефекта, резултатите от избелването могат да се запазят и до 2 - 3 години. Опита и наблюденията показват че, при някои от пациентите дори ефекта от избелването трае повече от 3 години и дори нещо повече - те никога не възвръщат стария си жълтеникав цвят на зъбите, който е отчетен в началото на процедурата.

Ако трябва да говорим за мода и суета, свързана с избелването, то тя най-силно се усеща покрай абитуриентските балове, когато всички завършващи млади хора са обзети от желанието си да бъдат ослепителни на своя бал. Но ако трябва да бъдем честни, с всяка изминала година все повече хора започват да се интересуват от процедурата избелване на зъби и действително се наблюдава увеличаване на желаещите да си възползват от услугата. За да сте наясно какво може да се постигне като цвят, ще има ли ефект и дали вашите зъби са подходящи за тази процедура, препоръчително е да направите консултация със зъболекар.

Още по темата за избелването както и снимки преди и след вижте на: Избелване на зъби, Предимства при избелване на зъби в домашни условия

Теми

Социални мрежи


Зъболекар контакти

д-р Младен Камбов

Лекар по дентална медицина

София
ул."Константин Иречек" 19
С предварително запазен час!

+359 887 415 811 E-mail: mladen@kambov.com
Skype: drkambov